Een scholingsbudget voor iedereen in de maak

Een scholingsbudget voor iedereen in de maak

Goed nieuws voor iedereen die verder wil leren en zich wil ontwikkelen: Vorige week werd bekend dat de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werken aan een persoonlijk ontwikkelbudget voor werkenden en niet-werkenden. Dit budget kan aangevraagd worden voor scholing en ontwikkeling.

Het plan houdt in dat de fiscale scholingsaftrek wordt vervangen door een zogenaamd STAP-budget, wat staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie. Binnen de regeling kunnen ongeveer 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van € 1.000 tot € 2.000.

Wie een opleiding wil volgen, kan zich straks online aanmelden voor een STAP-budget. Uiteenlopende opleidingen en cursussen komen in aanmerking voor vergoeding. Na goedkeuring wordt het budget rechtstreeks aan de opleidingsinstelling betaald en kan de aanvrager direct van start met de opleiding. Iedereen kan in aanmerking komen voor het STAP-budget. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt wel gekeken of iemand niet al recht heeft op andere vormen van financiering, zoals bijvoorbeeld studiefinanciering.

Volgens de ministers is het doel van het budget dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan zodat ze beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. “Waar vroeger je diploma een eindstation was, is het nu juist het beginpunt van een leven lang leren en ontwikkelen,” stelt minister Van Engelshoven. Minister Koolmees vindt dat het zelfsprekend moet worden dat mensen nadenken over de toekomst van hun baan. “het is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt, het is ook leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen,” zo zegt hij.

Oorspronkelijk was het plan dat de nieuwe subsidie voor studiekosten op 1 januari 2020 ingevoerd zou worden. Inmiddels is gebleken dat die datum niet zal worden gehaald. Het UWV, dat de subsidies gaat uitkeren, heeft meer tijd nodig om de regeling uit te kunnen gaan voeren.

Lees ook: Ontwikkeladvies 45+ - Vraag nu een persoonlijk ontwikkeladvies aan!

Submitted by Lenneke Brouwers on 11/06/2019 - 17:12